Pälsvård och allergi

En bild på en rufsig HappyPälsvård

Med Bichon Havanais följer en hel del pälsvård om man vill ha den fullpälsad. Våra hundar älskar alla årstider, vilket betyder snö som fastnar på vintern, och på sommaren blir det kanske en liten simtur med rullning i sanden efteråt.

En vuxen päls behöver badas var 10-14e dag, detta tar ca 1,5 timme med borstning och torkning med hårblås. Pälsen ska inte självtorka eftersom den då tovar sig – precis som fårull. Den vuxna pälsen kammas och borstas några ggr i veckan beroende på väder och aktivitet för att hålla efter tovor. En ren päls är lättare att sköta än en smutsig.

Pälsen behöver borstas och kammas noga varje dag när hunden byter från valp till vuxenpäls. Det börjar vid ca 10-12 mån och fortsätter till dess den är ca 2 år. Det är en tålamodskrävande men övergående period. Räkna med att det tar 20-30 min varje dag.

Det kan vara bra att lära hunden att själv plocka kvistar och pinnar i pälsen, det är mycket lätt. Visa hunden pinnarna i pälsen och beröm när den drar bort pinnen. Detta leder till mindre skräp i hallen, eftersom hunden plockar bort det mesta under promenaden.

Jag använder alltid miljömärkta produkter till mina hundar då jag är skeptisk mot konventionella schampon med långa mystiska innehållsförteckningar. Dessa hundar badar ofta och då är det bra med ett snällt schampo.  Ett bra balsam är också viktigt till Bichon Havanais, då ett balsam sluter hårstrået efter bad och gör pälsen lättare att kamma ut.

ALLERGI

Vi har allergi i familjen och pga detta har det blivit Bichon Frisé eller Bichon Havanais  och det har fungerat utmärkt (för oss – allergi är ju väldigt individuellt). Det är då viktigt att man badar hunden med jämna mellanrum, detta tar bort hudflagorna, mjället på huden, samt kiss och saliv.

Det är bra att konkret prova om man kan umgås med en Havanais, klia och lukta mycket på den, kanske låna hund en period.

Lämna en kommentar

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s