Mat

barf_raw_foodBARF (Biologiskt anpassad rå föda)

Hunden är ett rovdjur. Köttätare, asätare och allätare, precis som vargen. Hundens enzymsystem är gjort för att smälta rått kött, råa ben och en liten mängd råa grönsaker. Det är naturligt för hunden.

Djurägare börjar förstå att naturlig mat till hunden ger en frisk och glad hund. Vi slipper allergier, dåliga hundmagar, energin ökar och vi sparar veterinärkostnader.

Hunden är inte sädätare och säd är vad som huvudsakligen ligger i veterinärens torrfodersäck. Denna produkt sprayas sedan med gammalt restaurangfett och smakämnen för att hunden överhuvudtaget ska äta torrfodret. Det ligger i torrfoderfabrikantens intresse att vi ska tro att vi inte kan utfodra våra hundar på egen hand, på samma sätt som industrin vill få oss att tro att vi inte kan laga mat till våra barn. Vi får lära oss att det är bra för hunden med exakt samma näring vid ett och samma tillfälle, år ut och år in. Men detta är fel.

Fundera över vad en varg äter. Hunden ska ha varierad kost utspritt över tid – kyckling, lamm, nöt, fisk, vilt, grönsaker, frukt och bär.  Blanda kött med en liten mängd finhackade grönsaker och naturlig kalk. Byt ut detta mot råa köttiga ben några gånger i veckan. Det är inte särskilt svårt, men det krävs lite planering.

Alternativet kan vara att köpa färdiga råa hundburgare.

Ben är ofarligt för hunden så länge dom är råa. Ben innehåller kalk och bidrar till en fin tandhälsa hos hunden. De tuggar så fint i sig dessa och ut kommer små, hårda kolsvarta bajsar, vilket betyder att hunden tillgodogjort sig all näring.

Om du som hundägare vill prova denna linje så blir belöningen en frisk och glad hund.

Läs mer

BARF blir mer och mer populärt och nya sidor och leverantörer dyker upp hela tiden. Här är ett urval av länkar som jag tycker är bra:

Barf-foder i Tyskland Mycket information på sin sida. Beställ 14 el 24 kilo och få det hemkört till dörren.

Sund hundmat är en informativ sida om BARF.

Jipotimas säljer BARF och har mer information på sin hemsida.

Mälarö Färskfoder levererar BARF i Stockholmsområdet.

Musch är baserade i Finland och har bra information på sin sida.

Foderboxen – hemleverans av färskfoder i Mälardalen.

Hälsofoderbutiken – en bra butik centralt på Södermalm i Stockholm. Kunnig personal som har svar på det mesta.

Dogsnaturally – en nätsida på engelska med mycket intressant info. Har ett gratis nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

 

1 kommentar

En tanke på “Mat

  1. Fantastiskt spännande att läsa! Jag har precis samma filosofi gällande människans mat och så mycket processade saker vi stoppar i oss och som industrin vill att vi ska ge våra barn. Detta är så upplyftande och skönt att höra, tack!! /Emelie

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s